Baronen

Din Vegan i Vasastan

Insikter och tomatsoppa

Kategori: Allmänt

Det slog mig att jag såklart inte kommer behöva skriva en massa inlägg här, eftersom jag min vana trogen kommer laga mat åt ett halvdussin personer även när jag äter själv, så det kommer bli mycket rester. Praktiskt, såhär i början, slippa krångla så mycket. Idag blev det alltså standardfrukosten, och gårdagens middag till lunch, och inte mer med det.
 
Till middag däremot, någonting jag ofta åt som förrätt när jag åt kött också; tomatsoppa. Det kanske godaste som finns. Jag brukar har grädde i den, men det är egentligen helt överflödigt och något mina artärer tackar mig för att jag skippar tror jag. Jag matade till den med bönor, och åt ett helt sjukt gott dinkelfröbröd till, som i princip är osötat, vilket är en liten bonus. Så, till soppan;
 
 
Tomatsoppa med svarta bönor (3-4 personer)
  • 250g krossade tomater
  • 100g Svarta bönor
  • 1 Stor gul lök
  • 1 Stor morot
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 3-4dl vatten
  • Färsk basilika
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Paprikapulver
  • Berberpeppar
  • Olivolja
 
  1. - Skala och finhacka löken och vitlöken, fräs i olivolja i en het panna
  2. - Skala och riv moroten och fräs med löken
  3. - Häll över i gryta och tillsätt bönorna och den hackade färska basilikan.
  4. - Tillsätt de krossade tomaterna och koka upp. Tillsätt övriga kryddor efter smak under kokning
  5. - Tillsätt vatten till önskad konsistens och tjocklek, jag gillar ganska matig soppa
  6. - Koka minst 30min så smakerna kommer fram, en timma skadar inte. En soppa kan inte koka för länge, tillsätt mer vatten om den blir för reducerad.
  7. - Servera med ett gott bröd, jag föredrar halvmörkt bröd till tomatsoppa, såsom sirapsbröd eller dinkelfrökusar
 
Man kan såklart med fördel göra krutonger till också, vilket jag inte orkade idag, men jag slänger med ett krutongrecept for future reference och för att det är så jävla gott;
 
 
Örtkrutonger
 
  • Vitt, ljust rostbröd
  • Olivolja
  • Svartpeppar
  • Torkad Basilika
  • Torkad Oregano
  • Torkar Rosmarin
 
  1. - Skär brödet i fyrkanter, ungefär 2x2cm stora
  2. - Hetta upp en panna med olivolja. Du ska inte fritera dem, utan använd bara lika mycket olja som vid vanlig stekning
  3. - Krydda brödbitarna i en skål, rör runt och ha eventuellt i lite olivolja för att kryddorna ska fästa bra på brödet
  4. - Stek/rosta brödet på hög temperatur i pannan tills de blir gyllene
  5. - Ta av från värmen och låt krutongerna rinna av överflödig olja på hushållspapper
Nu blev jag sugen, får köpa bröd och göra krutonger till imorgon, då jag tänkte försöka mig på fyllda piroger och en machésallad!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: