Kikärtscurry med ris, och filodegsknyten med mandel och kardemummayoghurt
Kategori: Allmänt
Jag är rädd för grytor. Jag älskade att göra grytor när jag åt kött, och tog great pride i min kunskap som grytmakare och i konsten att få till en mustig och rökig boeuf borgougne, men när jag tänker vegetariskt och veganskt, så blir det...annorlunda. Min fördomsbild av veganer är att de lever på grytor, som oftast består av krossade tomater och kidneybönor, och att de på sin höjd kompenserar genom att ha i mycket peppar och salt för att få någon slags smak på det. Att göra en vegansk gryta, är att vara en stereotyp 70-talsvegan, en kulinarisk katastrof, en plebej bland gastronomer...jag vet inte varför, men jag klarar inte av att förlika mig med vegangrytan som koncept. Den skrämmer sönder mig.
Detta åsidosatt, så gjorde jag ett försök med en kikärtscurrygryta, och jag måste erkänna, att den blev fantastisk. Fortfarande ful, och skrämmande likt alla vegangrytor, men smaken...var fantastisk. Och det är väl det som räknas när man lagar mat, egentligen...kanske.

Paneng-curry med kidneybönor och kikärtor (4 personer)
- 300g Kikärtor
- 300g Kidneybönor
- 1 Burk Paneng-currygrytbas
- 1 Burk kokosmjölk
- 200g Gröna bönor
- 1 Gul lök
- 1 Röd paprika
- Skala och finhacka löken, fräs den till gyllengul färg i het panna
- Skölj kikärtor och kidneybönor i kallt vatten, tillsätt dessa till pannan
- Hacka paprikan, tillsätt till pannan
- För över blandningen från pannan till en gryta eller djup panna
- Tillsätt kokosmjölken och grytbasen, låt puttra på medelvärme
- Tillsätt de gröna bönorna
- Låt puttra i ca. en timma, eller tills konsistensen på grytan är krämig
- Servera med ris och bröd
Till efterrätt häromdagen gjorde vi filodegsknyten med mandelmassa, med en hallonsås och en kardemummayoghurt till, som blev helt fantastiska, och som ändå var rätt så enkla att göra. Kommer inte riktigt inkludera ett recept här, eftersom det bara gick ut på att riva ned mandelmassa i lite havremjölk och blanda till en krämig konsistens, och sen lägga detta i filodegsblad och vika ihop till trekanter eller dumplingliknande knyten, och köra i ugnen på 200 grader i kanske 20-25 minuter. Till detta blandade vi spiskummin i naturell soya-yoghurt, och gjorde en sås genom att bara koka hallon. Superenkelt, och väl kompletterande smaker. Fräscht och onyttigt på samma gång, som en bra efterätt ska vara.
