Baronen

Din Vegan i Vasastan

En vecka utan kött, men med pannkakor

Kategori: Allmänt

En vecka utan kött eller animalier, och jag har inte börjat tycka det är det minsta påfrestande ännu. Tvärtom, så har jag en positivare inställning till mat än innan, och för första gången i mitt liv har jag på allvar räknat på och funderat kring vilka näringsämnen jag stoppar i mig och i vilken mängd. Hittils har jag upplevt det hela som snarare befriande eller begränsande, vilket är otroligt skönt.
 
Denna inställning delas dock inte av mina föräldrar, som fick reda på det hela igår. Jag tror de lyckades hinna ta sig igenom alla klichéargumenten på mindre än två timmar, inkluderandes:

  • Men varför krångla till allt?
  • Hur ska du få i dig någon näring?
  • Man måste äta kött
  • Höns lägger ju ägg ändå
  • Bin kräks honung
  • Det förändrar inte industrin att inte köpa deras produkter; ingen bryr sig
 
Vill man sammanfatta mina svar så kan man nog göra det på följande vis, i samma ordning som frågorna:

  • Jag tycker det är lika krångligt att laga en gryta med bönor i som en med kyckling i
  • Jag har räknat betydligt mycket mer på näringsinnehållet i min mat än någon köttätare jag någonsin träffat
  • Jaså, det måste man? Kommer köttpolisen annars eller?
  • Det är att hönsen torteras, våldtas, stympas och misshandlas medan de lägger sina ägg jag inte kan förstå
  • Måste de kräkas det i mitt te? Jag gillar inte ens honung
  • Kapitalismens största lögn. Företag HATAR när man inte köper deras produkter. Det värsta de vet.
Så, efter denna upplyftande eftermiddag var det middag på Jensens Bofhus som gällde. Där kan man äta halva salladsbuffén, och en bakad potatis, om man är vegan. Stor fest. Men men, jag är faktiskt generellt av åsikten att har man speciella idéer om sin mat, så får man gå någonstans där de idéerna tillgodoses, inte förvänta sig att resten av världen ska anpassa sig efter en. Så jag åt salladen, och gick hem och gjorde pannkakor. Såhär:
 
 
Amerikanska pannkakor med lönnsirap och banan (2 personer)
 
  • 3 dl Vetemjöl
  • 4 dl Havremjölk
  • 1tsk Salt
  • 1tsk Socker
  • 1½tsk Bakpulver
  • Lönnsirap
  • Banan
  • Olivolja
 
 
  1. Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker väl
  2. Tillsätt havremjölken, vispa ordentligt, låt stå 10-15 min
  3. Värm en panna "halvvarm" med olivolja i
  4. Stek pannkakorna i önskad storlek. Har du en amerikansk pannkakslagg, grattis!
  5. Servera med skivad banan och lönnsirap.
 

Går såklart att variera i det oändliga, och tillbören begränsas såklart bara av fantasin; ALLT är gott till amerikanska pannkakor. Havremjölken gör dem här ganska söta, så egentligen behövs nog inte sockret jag hade i. Andra goda tillbehör är blåbär, hallonsylt och sojagrädde, mango, hyvlad eller smält mörk choklad. Man kan också ha mosad banan eller blåbär i själva smeten, eller riva ned chokladbitar och ha i kakao, om man är lagd åt efterrättshållet. Eller konjak eller rom, i smeten, om man är...lagd åt det hållet...
 
Jag åt det här till extramiddag under gårdagen, och sen igen till frukost imorse, tillsammans med hönökaka med  hummus (förvånansvärt; både att hönökaka är vegansk och att det är gott med hummus till frukost...) och en smoothie på blåbär, blodapelsinjuice och banan. Ofattbart gott.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: