En utflykt i potatismosets och den färdiga falafelns förlovade land
Kategori: Allmänt
Har hunnit med lunch också, och det var väl på sätt och vis en lite feg lunch att börja med, men man ska göra det lätt för sig i början. Sänka ingångströsklar liksom, tänker jag. Finliret kommer sen. Så till lunch, falafel och potatismos, med apelsinjuice. Färdig falafel, för ärligt talat; finns det någon som kan göra egen falafel? Jag betraktar mig själv som en utmärkt kock, har inga problem att göra vad som helst ifrån bouillabaise till pavlova via den bästa potatisgratängen i sju kyrksocknar, men falafel...det blir ju bara smet...
Potatismos däremot, det vet jag hur man gör! Men utan mjölk och smör? Det visade sig vara absolut inga problem alls. Recept följer;

Veganskt Potatimos (4 personer)
8-10 Potatisar
½ Burk Kokosmjölk
Salt och peppar efter smak
- Skala och skiva potatisen. Koka upp saltat vatten
- Koka potatisen mjuk, det går inte att överkoka den.
- Häll av vattnet.
- Häll i kokosmjölken, lite åt gången, samtidigt som du bearbetar potatisen med en stomp/stamp/stor gaffel. Häll i kokosmjölk till önskad konsistens.
- Salta och peppra efter smak
Et voila! Många recept här kommer vara barnsligt enkla, men så är det väl oftast med matlagning, speciellt när man provar nya saker. Finliret kommer sen. Nu taggar jag inför att göra en gryta ikväll, alla mina vänner benämner vegetariska grytor som "Guck", så min målsättning är att ingen ska kalla kvällens mat för Guck, och då har jag vunnit. Jag har en plan.