Baronen

Din Vegan i Vasastan

Att äta ute, och jakten på choklad

Kategori: Allmänt

Det blev inget inlägg igår eftersom jag hjälpte en kompis flytta hela dagen, så jag stapplade hem framåt natten, helt slut. Han flyttade in i Kista, så jag hade möjligheten att utforska ett par saker, nämligen...
 
...utbudet av vegansk mat i Kista Food Court

Nu kanske jag är sämst på att leta efter sånt här, men jag hittade två, kanske tre, alternativ till vegansk mat i Kista Food Court; vegetariska Gyoza dumplings, vegetarisk sushi och vegetarisk mongolisk barbeque. Det fanns gott om andra vegetariska alternativ, men alla innehöll gräddiga såser eller ost av olika slag. I ärlighetens namn kan dumplingsen också kanske räknas dit, eftersom jag inte frågade vad de gjorde sin deg på. Jag börjar förstå veganer som gnäller om hur jobbigt det är att hitta mat att äta, och hur jobbig man skulle känna sig om man började förhöra personalen på varenda restaurang om vad de haft i varenda sås och deg de serverar... Jag beslutade mig för att gå för den mongoliska barbequen, och jag frågade faktiskt om de hade någon ost, honung eller mjölk i något av det de gjorde, och kvinnan bakom disken försäkrade mig om att nej, det var bara råa grönsaker och kryddor, och det duger för mig. Eftersom jag inte är så känslig kring tillagningsmetod och så så stör det mig inte att de steker grönsakerna på samma stekbord som de också steker kyckling och kött på, men jag förstår om det gör att andra veganer tvingas utesluta det här alternativet. Så ja...det är väl bara den vegetariska sushin kvar för dem, antar jag.
 
 
Hur som helst så var det sjukt gott, och till skillnad från många andra vegetariska alternativ var det oerhört mycket mat, vilket alltid är ett plus. Att jag inte kan äta med pinnar, är dock ett minus...
 
...möjligheterna att hitta vegansk choklad på ICA
 
Lättare sagt än gjort kan man säga, förvånansvärt mycket choklad har helt skeva ingredienslistor, som i att den sista ingrediensen i listan är smörfett, och eftersom de själv skriver ut "mindre än 0.2%" så måste jag ifrågasätta nödvändigheten i den produkten...nåja, vem är jag att ifrågasätta chokladindustrin, jag är dess ödmjuka slav och tjänare så jag ska bara tacka och bocka för att jag får smaka smulorna från deras kakaodignande korgar.
 
Tillslut hittade jag ICAs egna ekologiska, rättvisemärkta choklad, som också visade sig vara vegansk, och fanns i styrkorna 70%, 72% och 74%, och kom från Peru, Dominikanska Republiken och Ecuador respektive. Jag köpte den peruanska, och den var sanslöst god, och som jag häromdagen konstaterade, så är 60g av 70% choklad hela dagsbehovet av järn, så jag betraktar det som att unna sig ett kosttillskott. Noteras kan att det finns en fjärde chokladkaka i den här serien, med tranbär, och att denna av någon anledning inte är rättvisemärkt eller ekologisk...man undrar ju varför, är tranbär så svårt att odla schysst, eller är det en annan uggla i mossen?
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: