Baronen

Din Vegan i Vasastan

Våffeldag i efterskott, med soppa

Kategori: Allmänt

Igår var en sån där dag där jag bestämde mig för att prova att laga samma saker som jag lagat förut, men med icke-animaliska substitut. Generellt har jag liksom tänkt, att ska man äta vegetariskt/veganskt, så ska man väl inte försöka efterlikna kötträtter så himla mycket? Sojabiffar och sojafärs och sojabullar och tzay-spett och alla andra hel- eller halvfabrikat som bara försöker efterlikna kött så mycket som möjligt, utan egentlig tanke på att faktiskt smaka gott eller innehålla någonting. Och när det finns så goda grönsaker?
 
Hur som helst, så körde vi en "våffeldag i efterskott"; och jag provade att göra våffelsmet, och ärtsoppa. Ärtsoppa är en sån där grej, liksom de flesta andra soppor, som jag slentrianmässigt har haft grädde i sedan föralltid, utan att egentligen reflektera över varför, och nu när jag gjort både tomat- och ärtsoppa senaste veckorna, så upplever jag ännu tydligare, att jag har haft det helt i onödan. Utan vidare krumbukter, veganska våfflor och ärtsoppa:
 
 
Våfflor (3 personer)
 

  • 6dl Vetemjöl
  • 8dl Havremjölk
  • 2tsk Salt
  • 2tsk Bakpulver
  • Olivolja till gräddning
  1. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke
  2. Tillsätt havremjölken, vispa slätt
  3. Grädda i våffeljärn, pensla med olivolja mellan varje våffla
  4. Servera med bär, sylt, sojagrädde eller liknande. Vi åt dem med blåbär och sojagrädde, banan, jordgubbssylt, hjortronsylt och lönnsirap. För socker är gott.
 
 

Ärtsoppa (2 personer)
 
  • 300g Gröna ärtor
  • Vatten så det täcker ärtorna
  • Salt
  • Peppar
 
  1. Koka upp ärtorna i rikligt med vatten
  2. Häll av vatten så att ärtorna precis täcks
  3. Kör ärtorna med vattnet i en matberedare, mixer eller med mixerstav tills soppan är slät
  4. Salta och peppra efter smak
  5. Servera med bröd, eller våfflor som ovan
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: