Böngryta med kokosmjölk och risets evangelium
Kategori: Allmänt
Jag inser att det inte är särskilt realistiskt eller lättöverskådligt att skriva tre inlägg om dagen på det här sättet, så det lär bli kanske ett om dagen eller kanske mer sällan framöver, men målet är att föra någon form av dagbok över allting jag lagar och äter under den här perioden. Sen får vi se hur det går.
Inför middagen idag provade jag en grundtanke jag burit med mig inför det här, nämligen; jag gör mycket grytor. Med kyckling, fisk, musslor eller nötkött. Men jag känner inte helt sällan för att peta bort köttbitarna när grytan väl är klar. Så...det borde väl inte bli så stor skillnad att bara göra samma grytor som annars, men strunta i köttet, och slänga i någon extra böna eller grönsak istället?
Sagt och gjort, kvällens middag blev en asiatisk böngryta på kokosmjölk. Ris är nog människans största bedrift och åstadkommande iallafall sen upptäckten av elden.

Asiatisk Böngryta med kokosmjölk (4 personer)
- 300g Gröna bönor
- 150g Bladspenat
- 350g Kidneybönor
- 350g Svarta bönor
- 2 Stora gula lökar
- 3dl Kokosmjölk
- 2dl vatten
- Salt
- Peppar
- Koriander
- Kummin
- Kanel
- Nejlika
- Kardemumma
- Fänkål
- Bockhornsklöver
- Olivolja till stekning
- - Hacka och fräs löken i olivolja i panna, till gyllene.
- - För över löken i en stor gryta, tillsätt bönorna och kokosmjölken och vattnet.
- - Krydda efter smak, jag använder salt, peppar och en sjukryddorsblandning med innehållet som ovan.
- - Servera med ris och ett gott bröd, jag använde ett sjukt bra Lepine från Sabaheta bageri, som jag köper på Konsum och som blivit min frälsare och mitt livs kärlek.