Om veganfröjder på söders höjder, och spenatburgare
Kategori: Allmänt
Idag fick jag ytterligare chans att utforska utbudet av vegansk stadsmat, när en kompis hörde av sig och ville luncha och hade hittat ett vegetariskt bufféeställe på södermalm, precis vid Mariatorget. Försiktigt optimistisk begav jag mig dit, och blev positivt överraskad å det grövsta! Inte nog med en superfräsch och god vegetarisk buffée, utan den visade sig dessutom gå lös på inte mer än 80kr, och vara till minst 75% vegansk! Om jag prompt ska komma på någonting negativt, så får det bli att falafeln av någon anledning var en av få saker som inte var vegansk, men men, falafel kan jag väl äta hemma! En hel del saker på den var verkligen ögonöppnande ofattbart goda, saker jag inte ens kunde identifiera beståndsdelar eller tillverkningssätt på, men som ändå skulle kunna utgöra 50% av min föda för resten av mitt liv utan att jag skulle klaga. Fantastiskt. Légumes tror jag stället hette, och ligger alltså vid tunnelbana Mariatorget, på det lilla söta minitorget på Hornsgatan. Befriande på något vis, att börja hitta sånt där. Om sanningen ska fram så var de flesta lunchställen vi occasionally åt på tidigare förjäkla sunkiga och slabbiga, så ingen förlust där direkt. Sällan känt mig så osugen på Akkurats Ost- och baconburgare som när jag gick förbi efter lunchen idag...
Så, framåt kvällen beslutade jag mig för att göra lahm bi ajeen, som enligt uppgift ska vara någon form av arabisk pizzavariant utan ost, men jag hann ångra mig halvvägs igenom förberedelserna när jag kom på att jag hade hamburgerbröd som behövde ätas upp. Spenat- och bönburgare alltså, som följer:

Burgare på spenat och svarta bönor (2 personer)
- 150g svarta bönor
- 150g bladspenat
- Basilika
- Salt
- Svartpeppar
- Olivolja till stekning
- Hacka spenaten fint. Om den är fryst, pressa ur överskottsvatten.
- Mosa bönorna tillsammans med spenaten i en bunke, förslagsvis med en potatisstomp
- Krydda efter smak
- Forma smeten till biffar i önskad storlek och tjocklek.
- Stek på medelhög värme i olivolja, tills de får fin yta.
- Servera i hamburgerbröd med valfri hamburgerdressing, bladsallad och andra grönsaker, förslagsvis rostad lök och skivad tomat. Jag åt klyftpotatis till, och ketchup, för ketchup är tomatgudens gåva till mänskligheten.